fbpx

Opdateret: apr. 28

Hvorfor slæber min kat byttet med hjem?

Hvorfor slæber min kat sit bytte med hjem? Katten er den fødte jæger og det ligger så dybt i dens instinkt, at den helt automatisk gør det, også selvom den rent faktisk ikke er sulten. Så hvis den “falder” over et bytte, kan den nærmest ikke lade chancen forspilde. Dem som oplever at katten kommer hjem med byttet har ofte adgang til mad hele tiden, eller flere gange om dagen, præcis som det skal være. Men dette gør også at katten ikke altid har brug for sit bytte, som fødeindtag.

Men dette hindre ikke altid katten i at komme stolt ind af døren med sit bytte. Der er mange katte som rent faktisk kommer hjem med byttet først, for stolt at vise hvad de har fanget, for så at spise det efterfølgende.

Dog er der nok lige så mange som bare leger med det, da de i virkeligheden er mætte. Men deres instinkt gør, at de på trods af dette, ikke kan forspilde chancen for en god fangst/leg.

Der er flere myter om hvorfor katten kommer hjem med byttet. Nogle mener at katten kommer hjem med det, fordi dens moderlige instinkter gerne vil give det videre? Omvendt så er hankatten ikke ligefrem en del af familien som udgangspunkt, medmindre de bor under samme tag. Men det er lige så tit hankattene som kommer slæbene med byttet – så det kan vel mere gå ind under at katten generelt er et meget kærligt væsen som ønsker at dele det de kan og oplever, præcis som andre levende sociale individer.

Andre mener det er for at vise deres hengivenhed og tillid til deres ejere. Katten er jo ofte en stor del af familien, og katten er jo både hengiven, loyal, kærlig og meget betænksom overfor dem de bor sammen med.

Derudover så er katten generelt et meget legesygt væsen, og med leg kan man få løst selv den mest reserverede kat op, for de kan ganske enkelt ikke modstå en god leg, at fange og holde en lille fest. Bare fordi de kan.

Hvordan kan jeg lære min kat, ikke at tage byttet med ind?

Hvordan kan man få stoppet tendensen, til at smide deres enten levende eller døde fangst indenfor? For alt andet lige, kan vi vidst godt blive enige om, at det er knap så skønt, når ens kat, kommer hjem med en levende mus, som den så slipper løs i stuen. Eller der ligger en død fugl i sutskoen, eller lige nedenfor kanten af sengen, så man næsten er sikker på, at træde direkte ned, på det, når man vågner. Jo, tak har prøvet et par udgaver af slagsen… ha ha…

Katten er faktisk utrolig lærenem – ved godt at de fleste siger noget andet, men jeg er langt fra enig. De er faktisk super hurtige til at forstå og indlære nye ting, spørgsmålet er bare om man som katte-ejer selv kan se og finde indgangs vinklen, som lige præcis ens kat synes er sjov.

Vi ved jo fra os selv, at hvis man synes noget er sjovt og spændende, så glæder man sig til det, vil gerne gøre en ekstra indsats og dermed er det også nemmere at lære noget nyt omkring det som interesserer en. Det samme gælder for vores kære katte.

Ligeså vel som vi elsker at få ros, få af vide vi gør det godt. Så gør katten det også – faktisk vil de gøre ganske meget, hvis de får af vide hvor sindssygt dygtige de er. Hermed har du allerede indgangs vinklen til at få katten til at forstå og indlære at den ikke skal tage byttet med ind. Men netop finde et sted, du kan leve med, den ligger byttet, så den kan vise dig det. Men et sted du vælger.

Måden du gør det på, er ved at tage den i senariet, når den kommer hjem med byttet, så sørger du for, du kan tage det derhen hvor du kan overleve den ligger det, og her begynder du så at rose den og give den anerkendelse for hvor dygtig den har været. Du må endelig ikke skælde den ud, for det er ikke en måde at afhjælpe den uønskede adfærd. ofte tværtimod.

Hvis katten har gjort det uden din viden, og der pludselig ligger en lille gave til dig, så tag gaven ud, til the crime scene selv og kald på katten, hvorpå du så roser den til skyerne for hvad den har fanget. Det er nok den hurtigste måde at få katten til at forstå at det er der det sker, der man får ros, der man ligger sit bytte. Når man kommer slæbende hjem med det. Hvem vil ikke gerne have ros? har ikke mødt nogen endnu, hverken dyr eller mennesker, som ikke kunne lide at få af vide, de har gjort det godt.

Da katten er så følsom og klog, så vil det at råbe, skælde ud og blive voldsom overfor katten. ALDRIG gavne. Tværtimod, vil den miste tilliden og troen til dig. Og det vil blive sværere både nu, men også senere hen, at få din kat til det du ønsker. Ligesom vi mennesker, ikke trives med at blive råbt af, blive irettesat med negativitet og tagen fat i. Ligeså vel mistrives katten hvis dette er aktuelt. I min verden er ALT muligt med den rette tilgang og hvis noget fejler undervejs, så er det os som katte ejere der skal ændre indgangs vinkel og taktik.

Seneste blogindlæg

Hjælp! Min kat tisser på gulvet

Hjælp! Min kat tisser på gulvet

Opdateret: apr. 28 En af de største udfordringer man som katte ejer kan komme ud for, er når katten pludselig begynder at tisse alle andre steder end i kattebakken. Dette kan der være utrolig mange grunde til, og desværre er det en af de hyppigste årsager til, at...

Hjælp! Min kat kradser i møblerne

Hjælp! Min kat kradser i møblerne

Hvorfor kradser katten i møblerne? Katten kradser/hvæsser klør i møblerne af flere årsager. For det første har katten behov for at hvæsse klør og få slebet de gamle revne negleflosser af, så de hele tiden har nye, fine, sunde og skarpe, klør lige klar til at jage med,...

Hvad spiser katten?

Hvad spiser katten?

Opdateret: apr. 28 Hvad skal jeg fodre min kat med? Først og fremmest er det godt at sætte sig ind i, hvad katten lever af, hvad den har brug for for at trives? og dernæst så at finde ud hvad som er bedst, så den får alle sine behov dækket. eks. har indekatten ikke...

Hund og kat sammen?

Hund og kat sammen?

Opdateret: apr. 28 Mange kender nok til ordsproget; at leve som hund og kat. - mange får nok også tanken, at det ikke er en mulighed, med den hund eller kat man har nu. Fordi den er som den er, og hellere må vente til at ens kæledyr ikke er mere, og så se på om man...

Tilmeld dig nyhedsbrevet

og vær den første til at modtage tips og tricks.

Tak for din tilmelding.