fbpx

Opdateret: apr. 28

Hvorfor er min hund aggressiv? Der kan være mange grunde til at din hund udviser aggressiv adfærd. Det kan være alt ligefra sygdom, smerter, usikkerhed, panik, angst, ressourceforsvar mm. Så for at finde ind til kernen af problemet, så er det vigtigt at man tager udgangspunkt i hele hunden, og får set på helheden i og omkring situationen eller situationerne når de opstår.

For er det når du er ude, at gå tur og du møder andre hunde? Eller er det når der kommer gæster? Eller når der er mad? Det kan også være den er aggressiv overfor bestemte personer? eller bestemte situationer som helhed? Måske har den altid været det? Måske er det noget nyt den er begyndt på? Uanset hvad er det vigtigt at få fundet ind til kernen, så man kan få stoppet det, der udløser det. og få ændret tilgangen i situationerne.

De angste og usikre hunde kan nemt få et ry som uopdragne, og aggressive og deres ejere kan nemt få at vide, at de ikke forstår at sætte sig selv i en leder-rolle overfor hunden. Ganske enkelt fordi hunden ikke har andre forsvar ( i deres verden) end at agere udadtil og aggressivt. uhensigts mæssigt? ja, unormalt? nej.

Ligesom vi mennesker har kamp/flugt, så har hundene det også. og oftest kan hundene ikke flygte fra situationerne, enten fordi de har snor på, eller de er lukket inde i et mindre rum (derhjemme) , eller føler sig fanget. Så kan de enten vælge at blive passive eller at tage “kampen op” – Når de så vælger at tage kampen op, er det her, de så kommer ind under kategorien aggressive. Hvilket jeg ikke er enig i, da de jo i virkeligheden skriger at den gerne vil væk fra situationen, men oftest ikke kan.

Hunden kan også blive aggressiv og udadreagerende når den bliver syg/svag eller den har smerter et sted i kroppen. Vi ved fra os selv, at når man har ondt et sted, så bliver vores lunte kortere, lysten, overskuddet og energien bliver påvirket, da man har ondt. Det samme gælder for vores hunde, det kan være de ikke vil lege mere, fordi de har fået en låsning i ryggen, som gør at det gør ondt hele tiden? Så derfor begynder den at være ud-afreagerende overfor de hunde i møder. Det kan være at den er syg, noget som vi ikke lige umiddelbart kan se med det blotte øje. Men som påvirker overskuddet, lysten og glæden for det hele. Mange ting kan spille ind og påvirke hundens overskud i livet – præcis som hos os mennesker.

Hvordan får jeg den til at stoppe? Der findes mange råd og vejledninger til hvordan man nemt og hurtigt stopper hunden i en uhensigts mæssig adfærd. En aggressiv hund, er ikke noget man skal ignorere, da en aggressiv hund nemt kan gå hen og blive endnu mere misforstået og farlig end den er i forvejen.

Noget af det vigtigste man kan gøre er, at fratage den muligheden for at reagerer, når situationen opstår. For så har du jo elimineret muligheden for at hunden når helt derud hvor den bliver aggressiv. Dernæst er det vigtigt at man finder en alternativ indlæring som hunden kan bruge og benytte sig af istedet for, når situationerne så opstår. Her er det vigtigt at samarbejdet mellem hund og ejer styrkes, så den kan få hjælp at hente, når det bliver svært for den.

Ved at nogen mener og tyer til mere hårdhændede metoder, da der er flere populære hunde-trænere i medierne som netop viser, hvordan man nemt og hurtigt kan få ændret adfærden via disse hårde metoder. Ja, det virker kort varigt, og muligvis også i nuet. Men på sigt, har det store og meget ødelæggende konsekvenser for hunden, og det kan nemt ende med at aggressionerne bliver meget værre, fordi hunden bliver endnu mere frustreret og vred – for ikke at nævne den smerte der bliver påført hunden. Vi mennesker ville også ophobe vrede, frustrationer, og frygt, hvis man udøvede disciplin, via magt og fysisk udfoldelse.

Ja, den positive indgangs vinkel tager lidt længere tid, men til gengæld vare det ved. Det er i samarbejdet med hunden og der, der bliver opbygget tillid mellem hund og ejer. Hunden finder ud af den kan stole på dig, og dermed vil den begynde at søge din hjælp, i flere henseender, da den ved den kan regne på dig.

Flere og flere studier viser at hundene har de samme følelser og reagere på samme vis, som os mennesker. Selv den moralske adfærd hævdes nu, at kunne findes blandt vores firbenede venner. Dette er et stort skridt i den rigtige retning i min verden, da hundene vitterlig føler og mærker alting så fint.

Samt at det er videnskabeligt bevist at Psykologien bag indlæringen, fungerer på samme måde, for alle levende organismer her i verden – hermed ved vi så også, at både ros, belønning og ignorering og straf modtages ens uanset om man har 2 eller 4 ben.

#hund #dogtraining #dogs #hundetræning #hundeadfærd #minhunderaggressiv #doglife #livetsomhundeejer #hunde

Seneste blogindlæg

Mad aggression og ressourceforsvar

Mad aggression og ressourceforsvar

Opdateret: apr. 28 Har din hund problemer med sit ressourceforsvar? Når en hund vogter eller passer på ting eksempelvis mad, kødben, sit legetøj, dens ynglings liggeplads, eller endda hele områder i huset. Så kaldes det at den vogter og at dens ressourceforsvar er i...

Min hund gør – hvad kan jeg gøre?

Min hund gør – hvad kan jeg gøre?

Opdateret: apr. 28 Det kan være til stor frustration når hunden gør derhjemme eller ude i haven eller på gåture, fælles for det hele er, at det kan være til stor gene og til tider også påvirke familiens indbyrdes forhold, fordi hunden larmer og det tager overskuddet...

Hund og kat sammen?

Hund og kat sammen?

Opdateret: apr. 28 Mange kender nok til ordsproget; at leve som hund og kat. - mange får nok også tanken, at det ikke er en mulighed, med den hund eller kat man har nu. Fordi den er som den er, og hellere må vente til at ens kæledyr ikke er mere, og så se på om man...

Kastration

Kastration

Er din hund kastreret? Hvad skal du være opmærksom på? Hvad kan der ske efter en kastration? Hvorfor kan man nogle gange først, år efter kastrationen opdage fysiske symptomer på problemer hos sin hund? Og hvordan kan det hænge sammen med en kastration til tider først...

Tilmeld dig nyhedsbrevet

og vær den første til at modtage tips og tricks.

Tak for din tilmelding.