fbpx

Opdateret: maj 18

Min hest kan ikke enes med de andre – min hest kan ikke lide andre heste – min hest går efter de andre på folden – min hest må ikke få skader, så den står alene – min hest kan ikke lide selskab – min hest er gladest alene.

Disse sætninger høre jeg nogen gange, når jeg er ude rundt omkring og behandle. Først vil jeg gerne understrege at hesten er et flokdyr, og har et helt naturligt behov for at være i en flok, eller i det mindste at have en ven, af samme art, som den kan være social med, for hesten er et meget socialt dyr, der har behov for både fysisk og psykisk kontakt med en artsfælle. Så når vi fratager dem dette, opfylder vi ikke de helt basale behov, hesten har. Og dermed kan vi aldrig få den til at trives optimalt. uanset hvad vi så ellers finder på at gøre for at opfylde dens behov. Det er i min verden ikke nok at lade dem stå, så de kan være sociale over hegnet agtigt. derfor mener jeg personligt at det ikke, er ok at holde hest, som går alene, uanset om man holder hoppe, hingst eller vallak.

Hvis man har en hest som ikke umiddelbart kan gå sammen med de andre heste, uden at begynde at jage dem, enten i perioder eller hele tiden (medmindre vi taler hingste, så er det ofte andre faktorer der også skal kigges på). Så er der højst sandsynligt noget i hormonsystemet og/eller også andre steder i kroppen, som immunsystem, mavetarmsystem som ikke fungere og evt. har hesten også forhøjede stress hormoner, grundet ubalancer i ovenstående dele af kroppen.

Præcis som hos mennesker, kan vi reagere med vrede, angst, frustrationer, manglende lyst og overskud og voldsomme udbrud, når vi har smerter, når vores krop er i underskud af diverse ting, som påvirker vores krop, humør og glæde og overskud helt generelt. ligeledes sker dette også for hestene.

Derudover skal vi også være opmærksomme på at vi som ejere, tit og ofte har bestemt hvem de skal stå sammen med (ofte fordi de jo bliver stillet i en stald, som ejer har fundet til dem). Nogle steder går de eksempelvis opdelt i han og hunkøn, også selvom det er vallakker og hopper, endnu en unaturlig måde, vi holder hestene på, hvis vi skal være helt objektive. Ikke at der nødvendigvis er noget galt i det, men det er bare facts at det jo ikke er naturligt. vi omgås jo også både han og hunkøn i vores verden. det gør hestene også i naturen.

Derudover er der også den vinkel der hedder kemi – præcis som vi mennesker har bedre kemi med nogen, mere end andre, af dem vi omgås, således har hestene det også.

Derudover lever de i naturen i de flokke de er født ind i, indtil hingstene bliver smidt ud og danner deres egne mindre hingste flokke, til de er klar til at få deres egen flok. Her tager vi dem som regel ud til helt nye omgivelser, rutiner og heste venner.

Med dette vil jeg egentlig bare øge opmærksomheden på, at det er vores ansvar at få tingene til at fungere, vores ansvar at få hestene til at komme så smertefrit som muligt ind i en ny flok, og at det er vores ansvar at hesten, som er født, som et flokdyr, får lov at forblive flokdyr, på trods af vores ønsker, drømme og forventninger til hvad de ellers skal præstere og kunne i vores selskab. Også hvis man holder hingst.

Nogle heste (oftest vallakker), kan ikke gå sammen med andre, fordi de springer på de andre og er meget hingstede. til dette kan jeg kun sige at det kan vi ændre, med den rette tilgang, fodring og rettelse af ubalancer i kroppen. Endda overraskende hurtigt, hvis man ellers gør en oprigtig indsats. Har endnu ikke mødt et tilfælde hvor det ikke var muligt, med rette tilgang.

Men også hopper kan være ekstreme i deres adfærd og være voldsomt udadreagerende mod andre heste. Igen fordi der er noget helt galt i kroppen. Da de jo er flokdyr.

Derudover er der også de heste, som skal “lære” at gå sammen med andre, ganske enkelt fordi de ikke har lært det, fordi de mere eller mindre altid har gået alene. Det samme gælder eks for hunde, hvis ikke de lære det fra barsnben af, så er der nogle helt basale uskrevne regler, de skal have hjælp og støtte til at lære og forstå i samspil med andre artsfæller.

Jeg ved også at nogle mener at de nemmere kommer til skade, når de går sammen med andre heste. Dette er jeg ganske uenig i. De heste som er aller-stærkest fysisk. Er dem som lever så tæt på den naturlige måde som det er muligt. Dem som bruger deres krop rigtigt og til det den er designet til, nemlig som steppedyret som den er.

Mange Heste som står mange timer på boks hver dag, og som kun er på fold få timer, eller mellem 1/3 og 1/4 del af døgnets 24 timer, har nærmest mange doblet sine chancer for at komme til skade, da deres krop står unaturligt stille, og ikke er i bevægelse, hvilket ganske enkelt øger skrøbeligheden i hestenes sener, knogler mm. Hesten er bygget til at være i bevægelse de fleste af døgnets 24 timer. Så at vi hindre dem i at kunne være naturlige, gør at chancen for skader øges.

Hingstene har nok et ekstra ømt punkt hos mig, da jeg alt for ofte ser og høre at de står alene på fold, og helt generelt bliver “isoleret” for livet som hest. Enten fordi de ikke har faciliteterne til det, eller fordi man måske mener det er ok at hingstene står alene. Kan kun sige at jeg begræder dem som ikke for lov at være heste i flok, uanset køn, alder og race.

Igen er det vores ansvar som heste-ejer at man kan opfylde deres helt basale behov, og her må man sige at selskab fra andre heste er et helt basalt behov.

Vi mennesker ville heller ikke trives, uden den helt basale berøring fra andre mennesker som et kram, kys ect. hvis vi blev isoleret fra vores omverden på den måde, da vi også er flokdyr.

I min verden er den eneste måde vi kan opfylde vores hestes behov på, ved at få forståelsen for hvor de kommer fra, hvordan de lever, og hvordan de er sat sammen fysisk som psykisk. Ellers vil vi aldrig nå i mål, med vores heste.

Seneste bloginlæg

Er din hest nervøs eller spooker?

Er din hest nervøs eller spooker?

Opdateret: maj 5 Eller har din hest bøvl med vægten, enten overvægtig eller undervægtig? Alle nævnte faktorer kan være påvirket af hvad vores heste de indtager af foder og tilskud mm. Det vi fodre vores heste med, er alt afgørende for deres trivsel og sundhed. Derfor...

Grovfoder

Grovfoder

Grovfoder 🍀🍀Grovfoder - hvilket skal man vælge?🍀🍀 Når vi taler om grovfoder til heste - findes der forskellige arter. Helt overordnet er det vigtigt at hestens foder består af et mix af forskelligt fiberrigt foder. Fibre er den aller- aller- allervigtigste del i...

Min hest er fræk!

Min hest er fræk!

Min hest er fræk! Opdateret: maj 5 Min hest har sagt fra over for ridningen - min hest er fræk - min hest gider mig ikke - min hest er begyndt at bukke/stejle i ridningen - min hest virker ikke så glad for at træne mere. - Jeg har opgivet min hest bliver ridehest...

Tilmeld dig nyhedsbrevet

og vær den første til at modtage tips og tricks.

Tak for din tilmelding.