fbpx

Min hest er fræk!

Opdateret: maj 5

Min hest har sagt fra over for ridningen – min hest er fræk – min hest gider mig ikke – min hest er begyndt at bukke/stejle i ridningen – min hest virker ikke så glad for at træne mere. – Jeg har opgivet min hest bliver ridehest igen.

Disse sætninger høre jeg tit og ofte rundt omkring – I min verden er der ingen heste der er frække, udspekulerede, eller ondskabsfulde, når og hvis en hest, gør ting som ikke er hensigtsmæssige, er der altid en grund. Grunden kan til tider være udfordrende at forstå og finde, men de er natur ikke designet til at stå og tænke over hvad de kan gøre for at gøre livet surt for os som ejere/ryttere/handlere – tværtimod elsker de selskab, kærlighed og oplevelser.

Vidste du at en almindelig låsning i et led oftest ikke kan ses på et røntgen billede?

Så selvom dyrlægen måske har sagt at hesten intet fejler, efter et total gennemtjek fra a-z og fuld røntgen, uden nogen fejl – så kan den stadig rende rundt med usigelig stor smerte, alt afhængig af hvor låsningen sidder og hvordan den trænes. ikke at det er forkert, det dyrlægen ser og siger, for en låsning er jo principielt ikke en sygdom eller på anden vis noget som ikke umiddelbart ikke virker. “Bare” en låsning, som kan/skal rettes op og så burde den være fit for fight igen.

Det lyder nemt ikke? Det er det også hvis det bliver opdaget og rettet tidligt i forløbet. Hvorimod, jo længere tid hesten går med en låsning, des længere tid tager det ofte også hesten, at komme tilbage til sit “normale” blueprint, ligeså vel at jo længere tid vi mennesker går med en låsning, skævhed, hævelse mm. des længere tid tager det også kroppen at komme tilbage til normalen. Når vi taler om noget så fantastisk, som kroppen, om det er 2 eller 4 benede, er sådan set lidt ligegyldigt, så er det vandvittig fascinerende at vide hvad den rent faktisk er i stand til, hvis den får tiden, og den rigtige behandling undervejs. Vi skal huske, at der findes ingen quickfix her i livet – det gør der heller ikke når vi taler om hestens krop. Så det er op til os som ejere/ryttere at give dem tiden, muligheden og den korrekte træning og tilgang for at nå i mål, specielt med de forventninger vi har til vores heste i dag.

Låsninger og skævheder er ikke kun noget der kommer, ved eks. forkert træning/ridning, som nogen tror. En låsning, kan lige så vel komme i boksen, på folden, eller mens den bliver trukket henad vejen, hvis den laver et forkert vrid/hop eller andet. Præcis som vi mennesker kan få en låsning/skævhed, med stivhed og ømhed til følge. Nogle gange kan de så desværre ikke selv rette sig selv på plads, fordi de måske istedet går og spænder op, ligeså vel som vi selv, ved en evt. forvridning med låsning eller skævhed til følge, kan gå med det og bare ubevidst gå og aflaste det sted i kroppen, som er påvirket.

Forestil dig du har slået højre fod, så vil man automatisk begynde at aflaste med venstre ben/side, for at give den ømme fod et “frirum” for den fulde belastning i foden. Når det sker, så vil man automatisk begynde at gå skævt (nogle gange mere synligt end andre) Men uanset hvor synligt det er udefra, så aflaster man, og derved, begynder man langsomt at øge skævheden, som til tider så desværre når at sætte sig fast, så fast at kroppen ikke selv kan rette det op, uden hjælp udefra. Det er præcis samme senarie når vores heste, får låsninger og skævheder.

Ovenstående senarie sker faktisk også når vi som ryttere ikke er helt lige i kroppen (hvilket vi rent faktisk meget sjældent er, som i nærmest ikke eksisterende muligt) Det kan ofte betyde at vi så rent faktisk har en forskel i vores vægt fordeling, når vi rider vores heste. nogle endda helt op til omkring de 50 kg. forskel på højre og venstre side. Med en sådan skævhed fra rytteren, så kan man næsten sige sig selv, at hesten automatisk selv bliver skæv, kun fordi den rider med en rytter, som den skal sørge for at få “fordelt” den skæve vægt fra belastningen fra rytteren af.

Denne skævhed går direkte ned i hesten – kan du forestille dig en hest, der bliver redet 5-6 gange i ugen, med en skæv rytter? Det kan jeg, det betyder dårlig volte versus god volte. Det betyder skævhed i balancen og bevægelsen, for overhovedet at kunne gå oprejst med rytteren, da hesten skal være i balance for at kunne gå oprejst selv, det betyder at hesten låser/spænder op i kroppen, for at opretholde den skæve vægtfordeling. Det betyder ofte en hest med skævheder og efterfølgende låsninger forskellige steder i kroppen. Hest og rytter hænger unægteligt sammen og det har større betydning end mange mennesker går og tror.

Hesten er som udgangspunkt en af de største pleasere i denne verden. De ønsker at være i vores selskab, de ønsker at være en del af flokken/familien. De ønsker at få opmærksomhed og kærlighed. De ønsker at være med ude og opleve verden og livet. De fleste elsker også at lave noget.

Så hvad er det der sker, når vi som ejere står og ender med at sige disse sætninger? Man føler man har prøvet det hele – og når dyrlægen så måske intet kan finde, hvad så? Så må det vel være rigtigt? Eller hvad? Man har brugt tusindvis af kroner på at finde ud af hvad der er galt? Og alligevel står man med håret i postkassen og følelserne udenpå tøjet, og ikke mindst en hest som ikke virker på trods af alt hvad man har gjort.

Kan kun sige at jeg er af den fulde overbevisning at kroppen kan heale og hjælpe sig selv, samt med en blid støtte udefra, hvis den får chancen, tiden og roen. Med tålmodighed, tid, og kærlighed og rette tilgang, kan man nå selv de sværeste mål, også med kroppen, hvis man giver den lov.

Seneste blogindlæg

Min hest går efter de andre på folden

Min hest går efter de andre på folden

Opdateret: maj 18 Min hest kan ikke enes med de andre - min hest kan ikke lide andre heste - min hest går efter de andre på folden - min hest må ikke få skader, så den står alene - min hest kan ikke lide selskab - min hest er gladest alene. Disse sætninger høre jeg...

Er din hest nervøs eller spooker?

Er din hest nervøs eller spooker?

Opdateret: maj 5 Eller har din hest bøvl med vægten, enten overvægtig eller undervægtig? Alle nævnte faktorer kan være påvirket af hvad vores heste de indtager af foder og tilskud mm. Det vi fodre vores heste med, er alt afgørende for deres trivsel og sundhed. Derfor...

Grovfoder

Grovfoder

Grovfoder 🍀🍀Grovfoder - hvilket skal man vælge?🍀🍀 Når vi taler om grovfoder til heste - findes der forskellige arter. Helt overordnet er det vigtigt at hestens foder består af et mix af forskelligt fiberrigt foder. Fibre er den aller- aller- allervigtigste del i...

Tilmeld dig nyhedsbrevet

og vær den første til at modtage tips og tricks.

Tak for din tilmelding.