fbpx

Opdateret: apr. 28

Har din hund problemer med sit ressourceforsvar?

Når en hund vogter eller passer på ting eksempelvis mad, kødben, sit legetøj, dens ynglings liggeplads, eller endda hele områder i huset. Så kaldes det at den vogter og at dens ressourceforsvar er i alarm beredskab.

Det kan vise sig ved eksempelvis knurren, visen tænder, lave udfald, bider ud efter/bider.

Mange tror at når en hund gør det, så er hunden dominerende og selvsikker, det er en der vil bestemme, og at den vil forsøge at overtage magten, den vil være øverst i hierarkiet – altså “en hund som skal vide hvem der er lederen”.

Dette er IKKE korrekt. Hunde som har udfordringer med sit ressourceforsvar er oftest meget usikre og utrygge indeni. Og det er deres måde at udtrykke det på. Netop derfor er det så vigtigt at få trænet det via positive indgangs vinkler og trænings metoder.

Her vil jeg indskyde at ressourceforsvar intet har med hverken magt, hierarki, lederskab eller at den allerede er over dig i hierarkiet, det er en gammel myte, som ingen steder høre hjemme. Jeg tror ikke på magt, lederskab og at man skal være øverst i hierarkiet. Hunden er en del af familien, det er et samarbejde, et venskab, et livslangt følgeskab af kærlighed, tillid, respekt, samarbejde og venskab. Ja, vi kan alle sammen makke ret via magt, uanset om vi taler 2 eller 4 benede. Men vi ved også at dette baseres på frygt og ikke tillid – hvem ønsker et sådan forhold i sit liv?

Der er også myten om at ressourceforsvaret er en unormal adfærd. Men dette er ikke sandt, det er ikke kun hunden, der har denne adfærd, vi mennesker har også denne adfærd, den er vi født med, den er med til at sikre vores overlevelse, dette gælder både 2 og 4 firbenede. Hermed ikke sagt at det hverken er kønt, nemt eller hensigts mæssigt at have tændt for ilden hos hunden og dens ressourceforsvar hjemme mellem husets 4 vægge.

Myten siger også at hunden skal lære at man skal kunne tage alting fra den, mad, kødben mm. Jeg er enig i at det at træne hunden til, at man kan tage ting ud af munden mm. er super vigtigt. Men måden at træne dette på, er IKKE at gå hen og tage dens mad, kødben ect. Hvordan ville du selv reagerer, hvis der kom en hen og tog din mad, du lige havde fået serveret? ville du ikke blive sur?

Jeg har altid trænet at hvis jeg gerne vil tage noget fra hunden, som den elsker, så er det så vigtigt, at man starter blidt ud, at man får opbygget tilliden, ved først at gå hen og ligge ekstra mad i skålen til den, så den forbinder dig, omkring dens mad, som noget positivt, at den kan stole på dig og det du gør, at det altid belønner sig i sidste ende, at have dig i nærheden, når den skal spise, eller den får et lækkert kødben mm.

Når du så har opbygget tilliden, så begynder man at træne at tage maden fra den, her er det vigtigt, det bliver i en byttehandel, således at du giver den noget andet, som tak og så kan den få maden og det den fik og spise dette. og få maden tilbage, så det bliver en win win situation for den.

Det samme gælder med kødbenene, du bytter kødbenet ud med et andet kødben, for når du har først har opbygget tilliden mellem jer, så vil det ALTID være muligt at kunne tage noget fra hunden, i en vigtig opstået situation, uden at skulle lave en byttehandel.

Her vil jeg også understrege at man på ingen måde, skal forvente at lade samtlige mennesker (her mener jeg specielt venner/bekendte) bare at gå hen og tage dens mad og kødben. Det er din hund, dig der bestemmer, og det er helt ok, at sætte en grænse, også overfor diverse mennesker, som kommer i huset. Vi ville jo stadigvæk heller ikke lade andre tage vores mad vel? Hunden er klog, den ved hvem der høre til familien, og dem som kommer i familien. Dem som kommer udefra, skal også forstå og respekterer hunden som et individ.

Hvis du ikke har nået at få indlært din hund ovenstående og du nu står med udfordringerne omkring dens ressourceforsvar, så er det stadigvæk den metode og tilgang jeg har beskrevet ovenfor, som jeg ville benytte mig af. Dog med det i mente, at man skulle ind og se på hvilke situationer som man skal starte med at undgå, og specielt hvis det er helt grelt, skal man af gode grunde ej, heller gå helt hen til hunden. Der ville man skulle starte et helt andet sted. Og der vil jeg klart råde til at man tager fat i en fagperson man har tillid til, således at man kan få det løst en gang for alle, med en positiv tilgang som både virker og giver tillid hund og ejer imellem.

Seneste blogindlæg

Min hund gør – hvad kan jeg gøre?

Min hund gør – hvad kan jeg gøre?

Opdateret: apr. 28 Det kan være til stor frustration når hunden gør derhjemme eller ude i haven eller på gåture, fælles for det hele er, at det kan være til stor gene og til tider også påvirke familiens indbyrdes forhold, fordi hunden larmer og det tager overskuddet...

Hund og kat sammen?

Hund og kat sammen?

Opdateret: apr. 28 Mange kender nok til ordsproget; at leve som hund og kat. - mange får nok også tanken, at det ikke er en mulighed, med den hund eller kat man har nu. Fordi den er som den er, og hellere må vente til at ens kæledyr ikke er mere, og så se på om man...

Min hund er aggressiv

Min hund er aggressiv

Opdateret: apr. 28 Hvorfor er min hund aggressiv? Der kan være mange grunde til at din hund udviser aggressiv adfærd. Det kan være alt ligefra sygdom, smerter, usikkerhed, panik, angst, ressourceforsvar mm. Så for at finde ind til kernen af problemet, så er det...

Kastration

Kastration

Er din hund kastreret? Hvad skal du være opmærksom på? Hvad kan der ske efter en kastration? Hvorfor kan man nogle gange først, år efter kastrationen opdage fysiske symptomer på problemer hos sin hund? Og hvordan kan det hænge sammen med en kastration til tider først...

Tilmeld dig nyhedsbrevet

og vær den første til at modtage tips og tricks.

Tak for din tilmelding.