fbpx

Opdateret: apr. 28

En af de største udfordringer man som katte ejer kan komme ud for, er når katten pludselig begynder at tisse alle andre steder end i kattebakken. Dette kan der være utrolig mange grunde til, og desværre er det en af de hyppigste årsager til, at katte enten bliver aflivet, eller sendt videre til et nyt hjem/internat.

Katte er som udgangspunkt et meget renligt dyr. og derfor ved man også med sikkerhed, at når en kat begynder at tisse rundt omkring, at noget ikke er som det skal være. Da der ikke er en ensformig eller en bestemt grund til at dette sker, kan udfordringen også godt være lidt sværere at løse nogen gange, end man lige kunne ønske.

Men nogle af de mest udbredte og almindelige grunde til at katten begynder at tisse udenfor kattebakken/indenfor kan eksempelvis være noget af nedenstående:

Stress

Mistrivsel

Sygdom

Smerte

Sorg

Angst

Ændringer i hjemmet.

blive rStress

Stress er et meget velkendt fænomen hos katten. Den er et meget følsomt væsen, og alt afhængig af sind og psyke, så kan forskellige grader af ændringer i hverdagen, gøre at den bliver stresset. Det kan være alt ligefra at et “nyt” menneske flytter ind, man får udvidet familien med en lille ny baby, en kæreste, søn/dattter, veninde, sambo ect. eller modsat en flytter ud af huset. Det kan være at der pludselig er begyndt at være mange skænderier mellem husets mennesker. Eller at man har flyttet rundt, eller er igang med at bygge ud og om. Det kan være tiltagende larm i hjemmet, eller hos naboen, som stresser katten. Hvis der er rod i hormonsystemet, kan dette også bevirke adfærdsændringer og stress. Nye husdyr af enten samme race, eller eks. en hund ect. Alt dette og meget andet, kan give udslag som stress hos katten.

Mistrivsel

Når en kat mistrives, kan noget af ovenstående, som der giver stress være en eller flere årsager til den mistrives. Det kan også være at man har flyttet dens hyggekrog, eller flyttet katte-bakken længere ind i hjørnet, den er måske begyndt at have uoverensstemmelser med den anden kat i huset, som den ellers altid har haft det godt med. Den kan mistrives i det miljø den bor i, det kan være en nabo kat som er begyndt at gå ind på dens territorium og chikanere den, så den mistrives. eller det kan skyldes manglende aktivering (dette ses oftest med indekatte) Den kan have mistet sin bedste ven, om det er et andet dyr, den har boet sammen med, eller et menneske, det kan begge give udslag i mistrivsel og stor sorg for katten.

Sygdom

Når katten er syg, kan det tit være svært at tyde, hvad den lige fejler, da den oftest “går stille med dørene” hvad det angår. Så når katten er syg, viser den det ofte ved at begynde at have en uønsket adfærd såsom at tisse på gulvet, i sengen, i tasken ect. Eller at blive mindre snak-salig og måske ikke ønsker berøring bestemte steder på kroppen, hvor den førhen har elsket det. Man ser det meget ofte hvis katten eksempelvis, har urinvejs infektion, eller cyster omkring æggestokke mm. Så her vil jeg på det kraftigste anbefale man får tjekket sin kat, af sin dyrlæge. så man kan udelukke sygdom førend man begynder at se på dårlig adfærd og adfærds problemer som sådan. For hvis katten er syg, så vil den uønskede adfærd stoppe, så snart den er rask igen.

Smerte

Når katten har smerter, så reagere de tit og ofte ved at blive mindre snak salige, der er måske steder du ikke længere må nusse den, eller den ovenikøbet giver igen med enten poter eller bisser, for at vise du skal holde dig væk. Men de kan lige så ofte begynde at tisse på gulvet, for at vise at noget er galt. Hvis katten har smerter eksempelvis når den tisser, så bliver tisse tårene ofte mindre af gangen, men til gengæld oftere. Det kan også være at der kommer blod med ud i urinen, igen er det super vigtigt at tage den til dyrlægen, så man kan få undersøgt den bagved liggende årsag til dette.

Sorg

Hvis katten er i sorg, kan dette komme til udtryk på mange måder, blandt andet ved at den begynder at urinere uønskede steder, og ofte alle andre steder end i katte-bakken. De kan reagere meget voldsomt både i adfærd overfor artsfæller, andre dyr og mennesker. Igen alt afhængig af sind, psyke og kat. kan det komme til udtryk på mange forskellige måder, derfor er det så vigtigt at man kommer hele vejen rundt, for at finde ind til kernen af udfordringen hos katten.

Angst

Katte som har tendens til angst, bliver meget nemt utrygge og dette kan desværre også komme til udtryk via urinering og efterladenskaber udenfor katte-bakken/haven. Og når det er indenfor det sker, så er det ikke særlig sjovt. Angste katte, har ofte andre udfordringer i kroppen, som påvirkning af de hormonelle og eller immunforsvaret som har ubalancer. Dette kan de have haft fra de blev født, alt afhængig af hvad de har fået med af mangler fra moderens mave af. For ligesom vi mennesker tager visse ting med os, hvis der er mangler af diverse vitaminer mm. fra moderkagen af, så sker det samme for kattene. Dette skal oftest ind og rettes op, med tilskud og andet foder.

Ændringer i hjemmet

Som jeg har nævnt længere oppe, så kan selv de mindste påvirkninger i dagligdagen, påvirke kattens ve og vel. Mange katte kan sagtens klare en masse, uden at noget af ovenstående nogensinde sker. Mens andre er meget let påvirkelige og meget sensitive, og her er det vigtigt at man finder en holdbar løsning for katten, så den uønskede adfærd kan blive stoppet. Da urinering er en af de største og mest sete udfordringer man ser hos kattene og deres ejere, så er det også super vigtigt at man finder ind til årsagen bag og får katten til at trives igen. 

Seneste blogindlæg

Min kat slæber byttet med hjem

Min kat slæber byttet med hjem

Opdateret: apr. 28 Hvorfor slæber min kat byttet med hjem? Hvorfor slæber min kat sit bytte med hjem? Katten er den fødte jæger og det ligger så dybt i dens instinkt, at den helt automatisk gør det, også selvom den rent faktisk ikke er sulten. Så hvis den "falder"...

Hjælp! Min kat kradser i møblerne

Hjælp! Min kat kradser i møblerne

Hvorfor kradser katten i møblerne? Katten kradser/hvæsser klør i møblerne af flere årsager. For det første har katten behov for at hvæsse klør og få slebet de gamle revne negleflosser af, så de hele tiden har nye, fine, sunde og skarpe, klør lige klar til at jage med,...

Hvad spiser katten?

Hvad spiser katten?

Opdateret: apr. 28 Hvad skal jeg fodre min kat med? Først og fremmest er det godt at sætte sig ind i, hvad katten lever af, hvad den har brug for for at trives? og dernæst så at finde ud hvad som er bedst, så den får alle sine behov dækket. eks. har indekatten ikke...

Hund og kat sammen?

Hund og kat sammen?

Opdateret: apr. 28 Mange kender nok til ordsproget; at leve som hund og kat. - mange får nok også tanken, at det ikke er en mulighed, med den hund eller kat man har nu. Fordi den er som den er, og hellere må vente til at ens kæledyr ikke er mere, og så se på om man...

Tilmeld dig nyhedsbrevet

og vær den første til at modtage tips og tricks.

Tak for din tilmelding.