fbpx

Hvorfor kradser katten i møblerne?

Katten kradser/hvæsser klør i møblerne af flere årsager. For det første har katten behov for at hvæsse klør og få slebet de gamle revne negleflosser af, så de hele tiden har nye, fine, sunde og skarpe, klør lige klar til at jage med, når behovet opstår. Det ligger så dybt i deres natur, og er et helt konkret behov katten har, for at vedligeholde sig selv, dens klør og jagt egenskaber. Man kan kalde det en form for personlig katte manicure, da alle katte har behov for at hvæsse klør uanset køn, alder og race.

Derudover så har katten under trædepuderne små duftkirtler siddende, også kaldet feromoner, disse dufte som den sender ud, giver et tydeligt signal til andre katte, samtidig med den har markeret dette område med selve kradseriet (og i visse tilfælde dine møbler) Det viser andre katte, at her har den kat været, det er dens territorium og den der bestemmer/høre til lige her. Kradseriet er nemlig

et tydeligt mærke for kattene og dens evt. rivaler, når de kommer forbi et sted der er blevet kradset i, udover selve duften selvfølgelig.

katten bruger også kradseriet til at løsne/strække sig i kroppen, ved selve det at kradse, samt det at blive set kradse i noget, giver også signal værdi i kattens selvsikkerhed og udstråling overfor eventuelle rivaler.

 Hvordan får jeg den til at stoppe med at kradse i møblerne?

Da vi ved at katten har et behov for at kradse i noget, så må vi som katte ejere indstille os på, at gøre livet lettere for alle, ved netop at give katten andre muligheder, for at kunne få afløb for de helt naturlige behov og instinkter, uden konflikter.

Dette kan gøres på mange forskellige måder, og det kan være individuelt hvad der virker på den enkelte kat. Og nogle benytter sig af flere ting, for at få behovet opfyldt.

Det kan også være forskelligt udfra om det er en indekat eller en udekat (her mener jeg dem, som har adgang til begge dele, og ergo er inde meget af tiden også)

Kradsetræet er tit og ofte et stort hit blandt de fleste katte, dog er der flere ting man skal have i mente, med et sådan kradsetræ, Da katte er meget følsomme dyr, og nemt kan fravælge disse, hvis visse ting ikke opfylder “kravene” i deres optik. Her kan størrelsen på kradsetræet have indflydelse, hvis det er for lavt og for kort, så vil de ikke benytte det, eller hvis det eks. bevæger sig, mens de prøver at hvæsse klør, så finder de hurtigt et andet sted at få ordnet klør, da de fleste ikke bryder sig om at det bevæger sig, under lige præcis denne øvelse. Derudover kan placeringen også have stor betydning for om de vil bruge det, nogle nægter at bruge det, hvis det står i et mørkt, trist afsides hjørne i huset.

Da jeg ved meningen om kradsetræer er delte, i forhold til udseendet, størrelser mm. Hvilket jeg kun kan sige jeg fuldt ud forstår. Så vil jeg også sige, at det kun er kreativiteten der sætter forventningen og standarden, i dag laves der flere og flere steder, fantastisk pæne, endda til tider helt æstetiske udgaver og meget stilfulde kradsetræer, huler og andet flot til vores smukke katte. (og lidt os selv) Som helt klart er værd at tage et kig på. Hvis man da ikke selv er af den kreative del af befolkningen og selv vil lave sit kradsetræ/møbler til katten.

Præcis som vi mennesker, så er katten også et vanedyr, og med det i mente, skal vi ikke forvente at katten stopper med at kradse uønskede steder, uden en fravænning, på trods af den, nu har fået et nyt lækkert kradsetræ, som den oven i købet bruger. Det kan stadig være at der skal flere og andre midler til, alt afhængig af sind, psyke og den enkelte kat.

Så at udtrykke verbalt til katten, eks. nej, hver gang den gør noget den ikke må, er også et klart og tydeligt budskab, som de sagtens forstår. Eller gå hen og fjern den og sæt den ned et andet sted. (dette skal foregå helt og aldeles, som hvis du ville løfte den, og du var glad) Katten kan mærke din energi på laaaang afstand, og det at opdrage en kat, skal i min verden foregå med positive og tillid`s baserede tilgange.

Der findes adskillige ting på markedet i dag, hvor man kan købe duftmidler, som katten ikke bryder sig om, således at man kan sprøjte det, på de udsatte områder, møbler og evt. vægge. Så katten automatisk begynder at undgå disse “ildelugtende” steder. (de fleste ting, er ikke noget vi mennesker ligger mærke til i duften, udover lige når det sprøjtes på)

Ligeledes findes der også noget der hedder Baldrian som de fleste katte elsker, dette har en stor tiltrækningskraft på de fleste, det findes både som dråber, og som små faste bolde, man eks. kan ligge ind i deres legetøj. Dråberne kan man, med ofte stor succes dryppe på de steder, man ønsker katten skal kradse i og benytte. Hvis du har en gennemsnits kat her, så vil den elske det, og så er det bare om at give de steder du ønsker katten, skal benytte fremadrettet. Dråberne skal jævnligt gives de nye steder, specielt i starten, når nye vaner ønskes iværksat. Vær dog opmærksom på at hvis din kat ikke kan lide duften, så vil den gå langt uden om der hvor du har sprøjtet/dryppet med dråberne. Så lav en lille test, for din egen skyld, inden du vælter det hele ind i baldrian… ha ha…

Da katten er så følsom og klog, så vil det at råbe, skælde ud og blive voldsom overfor katten. ALDRIG gavne. Tværtimod, vil den miste tilliden og troen til dig. Og det vil blive sværere både nu, men også senere hen, at få din kat til det du ønsker. Ligesom vi mennesker, ikke trives med at blive råbt af, blive irettesat med negativitet og tagen fat i. Ligeså vel mistrives katten hvis dette er aktuelt. I min verden er ALT muligt med den rette tilgang og hvis noget fejler undervejs, så er det os som katte ejere der skal ændre indgangs vinkel og taktik.

Seneste blogindlæg

Hjælp! Min kat tisser på gulvet

Hjælp! Min kat tisser på gulvet

Opdateret: apr. 28 En af de største udfordringer man som katte ejer kan komme ud for, er når katten pludselig begynder at tisse alle andre steder end i kattebakken. Dette kan der være utrolig mange grunde til, og desværre er det en af de hyppigste årsager til, at...

Min kat slæber byttet med hjem

Min kat slæber byttet med hjem

Opdateret: apr. 28 Hvorfor slæber min kat byttet med hjem? Hvorfor slæber min kat sit bytte med hjem? Katten er den fødte jæger og det ligger så dybt i dens instinkt, at den helt automatisk gør det, også selvom den rent faktisk ikke er sulten. Så hvis den "falder"...

Hvad spiser katten?

Hvad spiser katten?

Opdateret: apr. 28 Hvad skal jeg fodre min kat med? Først og fremmest er det godt at sætte sig ind i, hvad katten lever af, hvad den har brug for for at trives? og dernæst så at finde ud hvad som er bedst, så den får alle sine behov dækket. eks. har indekatten ikke...

Hund og kat sammen?

Hund og kat sammen?

Opdateret: apr. 28 Mange kender nok til ordsproget; at leve som hund og kat. - mange får nok også tanken, at det ikke er en mulighed, med den hund eller kat man har nu. Fordi den er som den er, og hellere må vente til at ens kæledyr ikke er mere, og så se på om man...

Tilmeld dig nyhedsbrevet

og vær den første til at modtage tips og tricks.

Tak for din tilmelding.