fbpx

Grovfoder

🍀🍀Grovfoder – hvilket skal man vælge?🍀🍀

Når vi taler om grovfoder til heste – findes der forskellige arter. Helt overordnet er det vigtigt at hestens foder består af et mix af forskelligt fiberrigt foder. Fibre er den aller- aller- allervigtigste del i hestens foderindtag – desværre er der mange, der opfatter fibre som fyldstof.

Derudover vil det være både sundere og mere naturligt for hesten, hvis den får tildelt mere end en slags grovfoder. Så at give eksempelvis både hø, lucerne og evt. Andre tørrede græs arter, snittede roer og gulerødder i mindre mængder som en del af dens foderindtag.🌾🌱🥕

Græs er jo hestens helt naturlige måde både at få, finde og at optage i dens system. Så det vil altid være at foretrække de har adgang til dette året rundt. Selvom det ikke er muligt alle steder i dag.

Hø er fyldt med næringsstoffer, fibre og til dels de vitaminer og mineraler, hesten har behov for. Dog har faktorer som vind, vejr og pasning af marken også stor indvirkning på, hvor nærings holdigt høet er. Og for den sags skyld de andre nævnte grovfoder typer nedenunder. Men en god kvalitet hø, er klart det bedste at give som supplement til græsset.

Halm må ikke bruges som grovfoder alene, da det ingen næringsstoffer har, selvom det er fiber holdigt. Dog vil jeg anbefale de stadig kan nippe lidt til det, når de har behov, også selvom de har masser af andet grovfoder. Derudover kan hesten nemt få forstoppelse, hvis den spiser for meget halm. Men hvis man ønsker at give hesten tyggetid/strække foderet eller har en hest/pony med et lille energi behov. Så kan supplering med halm være et godt alternativ. Nogle typer halm er bedre end andre, så eks. En god Balle byghalm, vil være et fint mix til høet/græsset.

Lucerne indeholder en god mængde fibre, samt er et meget energi holdigt grovfoder. Derudover indeholder det også store mængder calcium som er særdeles godt til heste med stort energiforbrug som trænings og avlsheste. Lucernen er også rig på andre mineraler og indeholder en god mængde Kobolt, som er det mineral som gør det muligt for hesten selv at danne vitaminet B12. Derudover giver det hesten godt med tyggetid og energi.

Wrap er det man kalder for et “surt” grovfoder, som har lav pH-værdi. Da mangel på ilt starter en proces , hvor alle mikroorganismer, der ikke kan overleve uden ilt dør. Hvilket vil sige det så påvirker hestens surhedsgrad i fordøjelsen.

Wrap indeholder histamin, som er et biologisk fænomen. Histaminen stimulerer blandt andet dannelsen af mavesyren, som dermed påvirker surhedsgraden negativt. Histaminen virker samtidigt også som et hormon, der har indflydelse på dele af fordøjelses-systemet og immunforsvaret. Derfor vil det altid være bedst at fodre med hø frem for wrap.

Da jeg ved at mange fodre med wrap. – kan man som supplement give et tilskud, for at opretholde syre/base balancen i mavesækken. Og dermed undgå starten på mange mulige ubalancer/symptomer og sygdomme.

Roer og gulerødder er også fyldt med fibre og hestene elsker dem. Så et godt tilskud – specielt om vinteren, hvor græsset er knapt så givtigt. Kunne også være en mulighed.

Udover at man kan supplere med en masse forskellige friske og tørrede urter. Alt sammen noget som er gode for hesten og dens tarmsystem.

Husk på, symptomer og sygdomme kommer ikke over natten. De starter alle sammen som små ubalancer i krop og sind. Og hvis disse så ikke bliver rettet op/forløst undervejs. Så vil det langsomt udvikle sig som symptomer og efterfølgende sygdomme.

Det var en kort beskrivelse af de umiddelbare forskellige gængse grovfodertyper.

Hvis du er i tvivl om hvad din hest skal have og kan tåle, så tag fat i en fagperson, som kan hjælpe dig og din hest, til at få den korrekte fodring.

#heste #grovfoder #urter #hestevelfærd #hest #hesteadfærd #horses #hesteliv #livetmedhest #horselife #sn #behandlingmedhjertet #kst

Seneste blogindlæg

Min hest går efter de andre på folden

Min hest går efter de andre på folden

Opdateret: maj 18 Min hest kan ikke enes med de andre - min hest kan ikke lide andre heste - min hest går efter de andre på folden - min hest må ikke få skader, så den står alene - min hest kan ikke lide selskab - min hest er gladest alene. Disse sætninger høre jeg...

Er din hest nervøs eller spooker?

Er din hest nervøs eller spooker?

Opdateret: maj 5 Eller har din hest bøvl med vægten, enten overvægtig eller undervægtig? Alle nævnte faktorer kan være påvirket af hvad vores heste de indtager af foder og tilskud mm. Det vi fodre vores heste med, er alt afgørende for deres trivsel og sundhed. Derfor...

Min hest er fræk!

Min hest er fræk!

Min hest er fræk! Opdateret: maj 5 Min hest har sagt fra over for ridningen - min hest er fræk - min hest gider mig ikke - min hest er begyndt at bukke/stejle i ridningen - min hest virker ikke så glad for at træne mere. - Jeg har opgivet min hest bliver ridehest...

Tilmeld dig nyhedsbrevet

og vær den første til at modtage tips og tricks.

Tak for din tilmelding.