fbpx

Opdateret: maj 5

Eller har din hest bøvl med vægten, enten overvægtig eller undervægtig? Alle nævnte faktorer kan være påvirket af hvad vores heste de indtager af foder og tilskud mm.

Det vi fodre vores heste med, er alt afgørende for deres trivsel og sundhed. Derfor er det så vigtigt at forstå hvor disse smukke dyr stammer fra og hvordan de er designet til at optage deres foder.

I dag har vi så mange problemer rundt omkring i staldene med at holde vores heste fit, fine og i god form. Og ikke mindst raske. Men præcis som hos os mennesker – er det alt afgørende at vores dyr får det de har behov for, for at kunne yde, og præsterer og undgå diverse sygdomme lige fra helt alm. Tendenser fra problemer med vægten, til de helt slemme sygdomme – som tit er svære at få helt i arve, når de først opstår – og som tit og ofte ender med en aflivning, enten grundet uvidenhed eller fordi man har givet op, grundet tid, økonomi og uden en mulig tidsramme.

Hesten er et steppedyr og deres tarmsystem er designet til at fordøje græs og andet fiber holdigt græs.  Deres krop er designet til at være i bevægelse de fleste af døgnets 24 timer, i søgen efter føde. Når de hviler er det ganske kort tid af gangen, før de igen er igang med at søge efter føde. Hvilket vil sige at der hele tiden bliver produceret mavesyre.

Hvis hestens mave så er tom – så begynder mavesyren at angribe mave sækkens slimhinde. Hvilket er optakten til et evt. på-begyndende mavesår. En ofte undermineret og overset lidelse hos mange heste i dag.

Hvis hesten derimod hele tiden har adgang til grovfoder, så vil hestens spyt selv klare at opretholde syrebalancen i mavesækken og derved er der balance imellem mavesyren og hestens syreneutraliserende spyt. Med grovfoder mener jeg græs, hø og evt. supplering med halm – aldrig halm alene.

Derudover opleves det også som en konsekvent stress tilstand i hestens krop, helt ned på celleplan – hvis den ikke har noget at gumle på i dens vågne timer. Hvilket vil sige at hesten så også kommer til at kæmpe med forhøjet stress-hormon. Hvis den ikke har adgang til grov foder 24/7 – altså en anden ond cirkel af ubalance i kroppen.

Forhøjet stress-hormon i hesten, påvirker på samme måde som foder med for højt energiforhold som stivelse og sukker. Kroppen vil automatisk gå ind og forsøge at kompensere og re-balancere ved at pumpe mere insulin ud i blodet. Indtil blodsukkeret bliver normaliseret.

Insulinet indgår i forbrændingen af hestens foder – og energien i foderet omdannes herved til blodsukker. Blodsukkeret som hesten ikke optager med det samme. Gemmes i musklerne og fedtvævet.

Insulinet´s opgave er at deponere den overskydende energi til senere brug. Insulinet bruges netop til at hente blodsukkeret ind i muskel- og fedtcellerne efter behov.

Hvis hesten konsekvent har forhøjet blodsukker – så skal der produceres mere insulin i kroppen. Hvilket i sidste ende kan føre til insulinresistens – som så kan fører endnu flere symptomer og sygdomme med sig.

Heste der har tendens til fedme eller har svært ved at holde huld. Er ofte heste der har forhøjet insulin. Hvilket kan føre tilbage til enten foderet og eller både foder og forhøjet stress-hormon i kroppen. Begge to store syndere. Som hvis man ikke reagere her – ofte kan ende ud med en hest, med helt andre symptomer og sygdomme. Fordi kroppen til sidst ikke kan andet end råbe højt om sine ubalancer på anden vis. Men også heste som spooker nemt og er nervøse – har med stor sandsynlighed mangler i dens krop, som gør den ikke kan optage det den skal fra foderet. Da den konsekvent er i forhøjet alarm beredskab = konsekvent forhøjet strees-hormon.

Udover at hesten altid skal have adgang til grovfoder 24/7 Så er det lige så vigtigt at man får set på indtagelse af det vi kalder krybbefoder i dag. Alt for mange tror at krybbefoderet kan/skal erstatte grovfoderet. Dette er ganske enkelt hverken muligt eller korrekt. Krybbefoderet er i min verden, noget som skal minimeres til et minimum, da meget af alt det som vi kan købe til vores heste i dag, slet ikke er så sundt, let optageligt eller godt for vores heste, som mange tror. Det er en jungle at finde rundt i, præcis som hos os mennesker. Vi ved hvad der er sundt for os, men derfor kan de fleste af os, også godt lide det der er mindre godt for os, vores mentale, fysiske og psykiske velvære. Det samme gælder for hestene. Det er vores ansvar som heste ejer at sørge for de altid har adgang til grovfoder, og er dækket ind med vitaminer/mineraler.

Det kan være symptomer som:

❌ Abnorm hårvækst (krøllet pels)

❌ Immun-svækkelse

❌ Muskeltab

❌ Fedtdepoter forskellige steder på    kroppen.

❌ Forøgede tilfælde af orm

❌ Forøget tørst

❌ Forøget urinering

❌Stor nedhængende vom

❌ Infektioner i lunge/bronkier

❌ Kolik tendens

❌ Hård fedtkant

❌ Hormon forstyrrelser

❌ Vekslende form på afføringen

❌ Øget sult

❌ Adfærds ændringer

❌ Cushing

❌ EMS – Equint Metabolisk Syndrom

❌ ECS – Equint Cushing Syndrom

Har din hest symptomer eller sygdomme som nævnt ovenfor? Så er det værd at få gennemtjekket sin hest for hvad der kan have startet hele processen. Først ved at finde ind til kernen, kan man se hele billedet og dermed undgå mange symptomer og sygdomme hos vores elskede heste.

Seneste blogindlæg

Min hest går efter de andre på folden

Min hest går efter de andre på folden

Opdateret: maj 18 Min hest kan ikke enes med de andre - min hest kan ikke lide andre heste - min hest går efter de andre på folden - min hest må ikke få skader, så den står alene - min hest kan ikke lide selskab - min hest er gladest alene. Disse sætninger høre jeg...

Grovfoder

Grovfoder

Grovfoder 🍀🍀Grovfoder - hvilket skal man vælge?🍀🍀 Når vi taler om grovfoder til heste - findes der forskellige arter. Helt overordnet er det vigtigt at hestens foder består af et mix af forskelligt fiberrigt foder. Fibre er den aller- aller- allervigtigste del i...

Min hest er fræk!

Min hest er fræk!

Min hest er fræk! Opdateret: maj 5 Min hest har sagt fra over for ridningen - min hest er fræk - min hest gider mig ikke - min hest er begyndt at bukke/stejle i ridningen - min hest virker ikke så glad for at træne mere. - Jeg har opgivet min hest bliver ridehest...

Tilmeld dig nyhedsbrevet

og vær den første til at modtage tips og tricks.

Tak for din tilmelding.